Laman

Saturday, February 19, 2011

Batu Cinta (versi sunda)


Danau Patengan atawa anu ku masarakat kira-kira diditu disebut jeung Situ Patengan perenahna di Kacamatan Ranca Bali, baheulana asup ka dina Kacamatan Ciwidey. Objek wisata ieu asup dina Kabupatén Bandung, benerna wewengkon Bandung bagian kidul anu berjarak kurang leuwih kira-kira 40 km ti Dayeuh Bandung.
Di peuntas danau aya objek wisata anu kitu kaceluk kalayan mitosnya, ngaranna Batu Asih. Ti batu ieu pisan, ngembang kumaha asal-usul Danau Patengan kabentuk. Konon, baheula basa aya saurang pangeran sarta saurang putri anu silih murag asih. Ngaranna Raden Indrajaya sarta Dewi Rengganis. Tapi alatan kaayaan, lalampahan asih maranéhanana henteu leumpang mulus sarta saéndah anu maranéhanana bayangkeun. Maranéhanana ogé kudu berpisah. Ti derai derasnya cai panon kahanjelu maranéhanana éta pisan kabentuk hiji danau. Alatan asmara anu kitu dina, duanana boga niat pikeun silih néangan. Alatan éta pisan danau éta dibéré ngaran pateangan alatan dina basa Sunda, "pateang-teangan" hartosna silih néangan.

Nepi ka hiji sabot pasangan kabogoh éta bisa papanggih balik di hiji batu. Alatan éta pisan ngaran batu éta téh Batu Asih atawa Batu Cinta éta. Di luhur batu ieu pisan maranéhanana silih jangji pikeun mengikat asmara anu suci sarta langgeng. Nurutkeun sasipuh Patengan, batu asih ieu mangrupa saksi pégo tempat paamprokna dua insan anu silih néangan papasanganana. Sarta ti dieu medar mitos saha ogé anu nganjang ka batu ieu jeung papasanganana, mangka asih maranéhanana baris sok langgeng. Batu Asih éta berwujud dua urang manusa. Batu éta ngan baris nampak waktu halodo, tapi dina kanyataanana batu kasebut arang sakali kasampak. Komo ngan kungsi nampak dina warsih 1984.

Sajaba ti éta di tengah Danau Patengan aya hiji pulo anu ngaranna Pulo Sasaka. Pulo ieu kasampak rindang jeung lobana tangkal-tangkal luhur anu tumuwuh di jerona. Pulo ieu ogé nunda mitos pangsoranganna di mana ku juru koncina, dilarang pikeun ngadatanganana kajaba dina tanggal 14 Maulid. Waktu éta pisan nu nyicingan biasana ngayakeun acara ritual sapeuting suntuk. Juru konci éta sorangan cicing di sisi danau jeung wangun imahna anu unik.

No comments:

Post a Comment

Pilih salah satu (yg bagus):